EDUKENT EĞİTİM KURUMLARI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TASLAĞI

Edukent’te öğrencilerimizin akademik gelişimlerinin yanı sıra fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerini de önemsemekteyiz. Uyguladığımız test, sınav ve anketlerle bu gelişimleri verilere döküp analiz ettikten sonra uygun çözüm yollarını özenle uygulamaktayız. Ayrıca sadece sorun çözüm noktasında aktif olmayı değil bunun yanında öğrencilerimizin mevcut özelliklerini geliştirmeyi ve her birini vizyoner birer birey olarak yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

1- YKS ( YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI )

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) iki aşamalı bir sınavdır. YKS puanı hesaplanırken TYT sınavı %40, AYT sınavı ise %60 etkili olacaktır. Sınav 500 tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Öğrencinin ham puanının üzerine okuldan gelecek okul puanı eklenecektir. Okul puanı en az 30, en fazla 60 olacaktır. Ham Puan + Okul Puanı= Yerleştirme Puanı

 

1. Aşama: TYT (Temel Yeterlilik Testi)

TYT sınavı öğrencilerin temel düzeyde Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik ve Fen Bilimleri yeterlilik düzeylerini ölçmektedir. Sınava giren tüm öğrenciler TYT sınavından sorumlu olacaklardır. TYT puanı hesaplanmayan veya TYT sınavına girmeyen hiçbir öğrencinin AYT puanı hesaplanmayacaktır. TYT soru dağılımı şu şekildedir:

Türkçe             : 40 soru

Sosyal Bilimler : 20 soru (Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü 5)

Matematik      : 40 soru    

Fen Bilimleri    : 20 soru (Fizik 7, Kimya 7, Biyoloji 6)

Toplam Soru Sayısı: 120 soru                              Toplam Süre: 165 dk

2. Aşama:  AYT (Alan Yeterlilik Testi)

AYT sınavı TYT’nin bir kademe üstü olarak nitelendirebileceğimiz bir sınavdır. Bu sınavda öğrenciler Eşit Ağırlık, Sayısal ve Sözel bölümlerinde farklı derslerden sorumlu olacaktır. Branşlarını ölçüt alarak öğrencilerin çözmesi gereken dersler şunlardır:

Eşit Ağırlık Bölümündeki öğrencilerin çözmesi gereken dersler:

·       Türk Dili ve Edebiyatı : 24 soru

·       Tarih-1                          : 10 soru

·       Coğrafya-1                    : 6 soru

·       Matematik                    : 40 soru

Sayısal Bölümündeki öğrencilerin çözmesi gereken dersler:

·       Matematik                    : 40 soru

·       Fizik                                : 14 soru

·       Kimya                             : 13 soru

·       Biyoloji                           : 13 soru

Sözel Bölümündeki öğrencilerin çözmesi gereken dersler:

·       Türk Dili ve Edebiyatı : 24 soru

·       Tarih-1                          : 10 soru

·       Coğrafya-1                    : 6 soru

·       Tarih-2                           : 11 soru

·       Coğrafya-2                    : 11 soru

·       Felsefe Grubu               : 12 soru

·       Din Kültürü                    : 6 soru

Toplam Soru Sayısı: 80 soru                          Toplam Süre: 180 dk

2- SINAVLARIMIZ VE TESTLERİMİZ

ÖST  (ÖĞRENİM STİLLERİ TESTİ)

Yeni kayıt olan öğrencilerimize yapılan bu test ile öğrencilerimizin sayısal ve sözel zekalarını ölçerken aynı zamanda müzik, resim ve tiyatral yeteneklerini veya yatkınlıklarını da belirleyebilmekteyiz. Bu yetenekler belirlendikten sonra öğrencilerimizin ihtiyaç, istek ve gereksinimlerine uygun kişiye özel planlama ve yönlendirmeler yapmaktayız.

İngilizce Seviye Tespit Sınavı

Öğrencilerimiz için her sene eğitim-öğretim dönemi başlangıcından 2 hafta önce uyguladığımız, güncel İngilizce seviyelerini ölçüp sonuçlarda görülen seviyelerine göre İngilizce programları hazırladığımız sınavdır. Bu sınavın en büyük avantajı öğrenci seviyesini eğitim dönemi başlamadan önce tespit edip öğrenciye özel programlar hazırlayabilme imkanı sunmasıdır.

İngilizce Değerlendirme Testleri

Sene içerisinde gerçekleştirdiğimiz ‘listening’ ve ’speaking’ testlerini özenle değerlendirmekte ve öğrencimizin gramer seviyelerini tespit etmekteyiz. Ayrıca özellikle ‘speaking’ testlerinin bir kısmını ana dili İngilizce olan yabancı öğretmenlerimizle takip etmekteyiz.Bu sayede öğrencilerimizin İngilizce seviyelerindeki değerlendirmelerin güvenilirliği en üst düzeye çıkmaktadır.

PTE (Pearson Test of English)

PTE Academic sınavı katılımcıların İngilizce dil becerilerini değerlendiren, yapay zeka tarafından ölçümlenen high-stakes sınav kategorisinde bulunan bir İngilizce dil yeterlilik sınavıdır. Bu sınav dünya çapında birçok devlet ve üniversite tarafından kabul gören; çalışma, öğrenci ve vize başvurularını kolaylaştıran, hızlı ve stressiz bir sınavdır. Bu sınavla öğrencilerimizin İngilizce seviyelerini tarafsız bir şekilde ölçerken aynı zamanda onların yurt dışı hayallerinde de en büyük destekçileri olmaktayız.

Hazırbulunuşluk Sınavı

Edukent Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizin okul başlamadan önceki seviyelerini ölçmek için bir ön değerlendirme testi yani hazırbulunuşluk testi uygulamaktayız. Bu sınavla öğrencilerimizin tatil dolayısıyla önceki kadar başarılı olamadığı veya eksik olduğu konuları belirlenir. Öğrencinin eksik olduğu konular belirlendikten sonra öğrenciye uygun bir ders çalışma program hazırlanır.

KTT (Konu Tarama Testi)

Her branş dersi için işlenen konuların anlaşılma derecesini ölçen sınavdır. 2 haftada 1 uygulanır. Ölçülen veriler ışığında öğrencinin eksik olduğu konular için ekstra soru ve bire bir konu anlatımı desteği sağlanır.

TYT-AYT Denemeleri ve KTT’ler

Deneme ve KTT’ler öğrencilerimizin akademik başarılarını ölçme noktasında en önemli unsurlardır. Denemeler en seçkin yayınlardan seçilmekte ve gözetmen eşliğinde titizlikle uygulanmaktadır. Sınıf bazlı uyguladığımız denemeler şu şekildedir:

1- Okulumuz 9 ve 10. sınıflar için sene içerisinde ayda bir deneme yapılmaktadır. Deneme olmayan diğer tüm haftalar KTT uygulanmaktadır. Denemeler 9 ve 10. sınıf konularını kapsayacak şekilde, KTT’ ler o hafta işlenmiş olan konuların tekrarı şeklinde gerçekleştirilmektedir. 9 ve 10. sınıflar için tüm sene boyunca toplam 29 KTT ve 9 deneme yapılmaktadır.

2- Öğrencilerimiz 11. sınıfa geldiklerinde artık YKS moduna girmeleri gerekmektedir. Buna bağlı olarak 11. sınıflar için 2 haftada bir deneme yapılmaktadır. Denemeler TYT denemesi olmakta ve KTT’ler o hafta işlenen konuların tekrarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Sene boyunca 11. sınıflara 19 KTT ve 19 deneme uygulanmaktadır.

3- YKS senesinde olan 12. sınıflar için eğitim-öğretim çalışmaları daha erken başlayacağı için denemelere daha erken başlanmaktadır. 12.sınıfların ilk denemesi “Hazırbulunuşluk Denemesi” şeklinde olmaktadır. Bu deneme sayesinde öğrencilerin başlangıç seviyeleri görülüp eksikleri belirlenebilmektedir. Ayrıca ilk dönem 1 hafta KTT, 1 hafta TYT denemesi şeklinde devam eden sistem; ikinci dönem her hafta TYT+AYT+KTT şeklindeki uygulamayla devam etmektedir. . Bu sayede deneme sayısı arttırılmakta ve YKS adaptasyonu daha rahat sağlanmaktadır. Denemeler ilk dönem TYT, ikinci dönem TYT+AYT şeklinde olmaktadır. KTT’ler o hafta işlenen konuların tekrarı şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sene boyunca 12. sınıflara 25 KTT- 31 TYT- 18 AYT denemesi uygulanmaktadır.

Deneyler

‘Uygulamalı öğretim’ ilkesiyle hareket ettiğimiz kurumumuzdaki donanımlı laboratuvarımızda öğrencilerimizle beraber yaptığımız Fizik, Kimya, Biyoloji deneylerimizle derslerde sözlü olarak işlenen konuları uygulamaya dökmekteyiz. Deneyler öğrencilerimizin öğrenmesini pekiştirirken görsellik ön planda olduğu için akılda kalıcılığı artırmaktadır. Ayrıca deneylerden sonra yapılan mini-testlerle deneyin işlevselliği ve verimliliği ölçülmektedir.

Etkililik Testi

Etkililik testiyle, okulumuzun düzenlediği kültürel gezilerin (müze, antik kent vs.) ve katıldığımız sosyal sorumluluk projelerinin öğrencimize ne kadar “etki” ettiğini, onun hayatına neler kattığını  ölçmekteyiz. Bu sayede öğrencilerimizin bu etkinliklerden ne kadar verim aldığını gözlemlemekte ve öğrencimizin de kendini tanımasını sağlamaktayız. Edukent Eğitim Kurumları olarak bizim için “yapılan işin kalitesi” kadar “verimlilik” de çok önemlidir.

Anketler

Öğrenci ve velilerimizin görüşü ve değerlendirmesi bizim için her zaman çok önemlidir. Biz her zaman öğrencilerimizle beraber karar alırız. Öğrencilerimiz için yaptığımız “seçme”, “görüş&öneri”, “memnuniyet” anketleriyle okuldaki önemli karar ve gelişmelerde öğrencilerimizin görüşlerine de başvururken aynı zamanda kendimizi geliştirmemizi sağlayan önerileri de titizlikle değerlendiririz.

Etütler

Okul sonrasında kütüphanemizde yapılan etüt çalışmalarında öğrencilerimiz sessiz bir ortamda ders çalışma fırsatı yakalayabilmektedirler. Aynı zamanda branş öğretmenleriyle soru çözüm saatleri yapılabilmekte ve bireysel/toplu konu anlatımları uygulanabilmektedir.

Sanat ve Spor Uygulamaları

Öğrencilerimizin sene boyunca yaptığı sanat faaliyetlerindeki (müzik aletleri, resim, drama) yetkinlikleri alanında uzman öğretmenlerimiz tarafından düzenli olarak değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Geleceğin Picasso’ları, Bach’larını yetiştirmekte öğrencilerimizin en büyük destekçisi olan Edukent Eğitim Kurumları, sanat sınıfıyla öğrencilerimize ilham olmaktadır.

Sene içerisinde çeşitli spor faaliyetleriyle (voleybol, pilates, masa tenisi, satranç, e-spor) etkin olan okulumuzda öğrencilerimizin fiziksel gelişimleri takip edilirken, sağlıklı gelişim yolunda öğrendikleri sporlarla ilgili uygulama testlerine dahil edilip, değerlendirilmektedirler. Öğrencilerimiz okulumuz bünyesinde bulunan geniş spor salonumuzda ve bahçemizde eğlenceli sporlar yaparken aynı zamanda yer alan kardiyo aletleriyle kondisyonlarını artırabilmektedirler.

Robotik Kodlama ve Yapay Zeka

Güncel teknolojiyle paralel hareket eden her zaman kendini yenileyen Edukent Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimize kendi robotlarını yapma ve bunları çeşitli alanlarda yarıştırma fırsatı sunmaktayız. Bu sayede hem eğlenip hem de öğrenen öğrencilerimiz teknoloji alanında çok büyük kazanımlar elde etmektedirler.

Proje

Edukent öğrencisi etkili ve işlevsel projeler üretir. Öğrencilerimiz her sene birer proje üretip bu projelerini değerlendirme kurulumuza sunmaktadırlar. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılım sağlayan okulumuz, öğrencilerimize ileri görüşlü ve yaratıcı düşündürmeyi amaç edinmiştir.

3- EYOTEK

Eyotek; öğrencilerimizin yoklama, deneme sonuçları, verilen ödevler, rehberlik görüşleri, öğretmen görüşlerinin bulunduğu telefona indirilebilen bir takip programıdır. Velilerimiz bu program aracılığıyla öğrencilerimizin akademik, sosyal ve psikolojik gelişimlerini takip edebilmektedirler.

Deneme Sınavı Sonuçları

Haftalık olarak düzenli yapılan deneme sınavı sonuçlarını velilerimiz sınav sonuç belgesi ile inceleyebilmekte ve öğrencimizin denemelerdeki puan değişimlerini önceki denemelerin de dahil olduğu grafik gösterimiyle takip edebilmektedir. 

Konu Kazanım Karnesi

Uyguladığımız denemelerin sonucuyla ortaya çıkan konu kazanım karnesiyle öğrencilerimizin konuyu öğrenme düzeyleri ortaya çıkmaktadır. EYOTEK, bünyesindeki geniş konu yelpazesiyle, sistem detaylı analiz yapabilmekte ve öğrencimizin “öğrendiği”, “geliştirebileceği” ve “eksik” konularını analiz edebilmektedir. Bu kazanımlara göre öğrencimizin eğitim koçu uygun bir çizelge hazırlayabilmektedir.

Rehberlik& Öğretmen Görüşleri

Uzman rehberlik öğretmenlerimizin düzenli olarak yaptığı görüşmeler neticesinde aktardığı öğrencimizin psikolojik ve sosyal durumunu velilerimiz ilgili bölümden takip edebilmektedir. Yine başta sınıf öğretmeni olmak üzere branş öğretmenlerinin ders düzeni, uyum gibi konulardaki görüşleri de sisteme eklenmektedir. Bu sayede velilerimiz sadece yüz yüze görüşmelerde değil her an öğrencisi hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.

Yoklama Sistemi

Derslerde alınan yoklamalar EYOTEK sistemine anlık olarak yansımakta ve velilerimizin cep telefonlarına bildirim olarak iletilmektedir. Ayrıca velilerimiz öğrencimizin yıl boyunca her gün ve her ders için devam durumunu görebilmektedirler.

4- REHBERLİK

Rehberlik servisimiz öğrencilerimizin psikolojik ve sosyal gelişimlerini takip ederken aynı zamanda onlara birer ‘yol arkadaşı’ da olmaktadır. Sene boyunca özellikle 12. sınıf öğrencilerimize, moral-motivasyon seminerleri verirken aynı zamanda sınav kaygılarını yenmelerine yardımcı olmaktayız.

Üniversite- Meslek Seçimi Rehberliği

Yıllarca hayallerindeki üniversite ve mesleğe sahip olmak için çabalayan öğrencilerimizi bu çabalarında da yalnız bırakmayıp en büyük destekçileri olmaktayız. Yaptığımız üniversite gezileriyle öğrencilerimizi kampüs yaşamı ve bölümlerle ilgili bilinçlendirip bilgilendirmekteyiz. Aynı zamanda çeşitli meslek gruplarını (avukat, doktor, mühendis vb.) okulumuzda misafir ederek öğrencilerimize meslek tanıtımları yapmaktayız. Bu sayede öğrencilerimiz üniversite ve meslek tercihlerinde daha da bilinçli hareket edebilmektedirler.

Manevi Rehberlik

Öğrencilerimiz bizim evlatlarımız gibidir. Standart rehberlik anlayışın ötesinde ‘manevi rehberlik’ ile öğrencilerimize bir anne veya bir baba şefkatini hissettirmekte ve en hassas yaşları olan ergenlik dönemlerinde bu duygusal yolculuklarında onlara destek olmaktayız.

Evde Rehberlik Uygulaması

Öğrencilerimize okulda rehberliğin yanında evde de rehberlik imkanı sunmaktayız. Okulumuz tarafından yönlendirilecek olan üniversite öğrencilerinin takibinde olacak olan öğrencilerimiz, evlerinde de Edukent desteğini hissetmeye devam edecekler. Sürekli velilerle iletişim halinde olan üniversite öğrencileri, öğrencilerimizin evlerindeki ders çalışma rutinlerini takip edip denetlemektedirler.

5- ÖĞRENCİ KOÇLUĞU

Kurumumuzdaki en önemli sistemlerden birisi olan öğrenci koçluğu sisteminde öğrencilerimiz, kendi öğrenci koçlarıyla haftalık olarak görüşme yapmaktadırlar. Bu görüşmelerde öğrencilerimizin haftalık olarak çözükleri soru sayıları, çalıştıkları konular, okudukları kitaplar takip edilmekte ve verimli ders çalışma teknikleri üzerinde konuşulmaktadır. Bu görüşmelerden elde edilen veriler velilere 2 haftada bir olan veli görüşmesinde aktarılmaktadır.

 

Edukent ailesi olarak tüm bu süreçlerde en önem verdiğimiz konulardan birisi “veli iletişimi”dir. Velilerimizle gerek kurduğumuz veli grupları ve telefon görüşmeleri aracılığıyla gerek yüz yüze görüşmelerde öğrencilerimizle ilgili tüm verileri aktarmaktayız. Bu verileri aktarırken analiz edip gerekli bildirimleri velilerimize iletmekteyiz. Uzun hayat maratonunun en önemli kısmı olan “lise dönemini” yeni kazanım, yetenek ve vizyonlarla bitirip mutlu birer birey olmaları öğrencilerimiz adına en önemli hedeflerimiz arasındadır. Unutulmamalıdır ki iyi bir nesil “iyi bireylerden” oluşur. İşte bizim bütün amacımız iyi bireyleri  ve iyi nesilleri yetiştirmektir.